ORTHOMOLECULAIRE VOEDING

YOU CANNOT HEAL WHAT YOU DON'T UNDERSTAND

ORTHOMOLECULAIRE VOEDING

Met behulp van de orthomoleculaire geneeskunde worden aandoeningen van zowel acute, chronische, incidentele als structurele aard behandeld. Er wordt aan gewerkt om een genezingsproces op gang te brengen, zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau, waardoor het totale welbevinden verbetert.

Ik ben orthomoleculair voedingsdeskundige en bied op aanvraag consulten en advies in de vorm van gesprekken aan.

Wat betekent orthomoleculaire voeding nou precies, en hoe kun je het op een simpele manier in jouw leven toepassen? Ortho betekent ‘goed’ en moleculaire heeft te maken met de moleculen in onze cellen.

Het betekent dus; ‘de juiste voeding voor de moleculen in onze cellen zodat ons lichaam optimaal kan functioneren en gezond blijft.’ Je zit daardoor snel gezond en lekker in je vel. Dat is wat orthomoleculaire voeding voor je kan doen!

gezonde maaltijd

De 7 pilaren bestaan uit:

  1. Ontzurende voeding
  2. Groente
  3. Onverzadigde vetten en verzadigde vetten
  4. Onverzadigde omega-3-vetzuren en omega-6-vetzuren
  5. Plantaardige eiwitten en dierlijke eiwitten
  6. Micronutriënten
  7. De bloedsuikerspiegel

Wat zijn de 7 pilaren van orthomoleculaire voeding?  

Als je tussen de 7 pijlers van orthomoleculaire voeding een mooie balans weet te vinden, dan geef je je cellen de juiste voeding om optimaal te kunnen functioneren.

De orthomoleculaire voedingsleer kunnen we onderverdelen in 7 onderdelen of ‘pilaren’. We gaan er daarbij vanuit dat we kant-en-klare producten mijden. Anders zou in het rijtje nog horen te staan; ‘het vermijden van transvetten, suikers en toegevoegde stoffen zoals bepaalde E-nummers’.

Gezond zijn vinden we allemaal belangrijk. Daarentegen is gezond(er) leven voor heel veel mensen erg lastig. Het belangrijkste en grootste risico voor de gezondheid is nu een ongezonde leefstijl. In Nederland is 95% van de zorg gericht op repareren, herstellen of voorkomen van medische ziekten en gebrek. Volgens de gezondheidsdefinitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 1948 is bijna niemand gezond. Deze definitie luidt namelijk: Gezondheid is een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en niet van louter het ontbreken van ziekte. Een andere omschrijving van gezondheid luidt ‘Health as the ability to adapt and to self manage, in the face of social, physical and emotional challenges’. Deze omschrijving, benadert de gezondheid dynamisch en stelt die veerkracht en zelfregie centraal. (bron: ZonMw)

Wanneer je op een goede manier wilt gaan eten, dan moet je je oude gewoonten aanpassen en leren welke voeding wel bij je past. Niet alleen bezig zijn met voeding, maar vooral om gezond te blijven, waarbij een gezond gewicht één van de factoren is. Wanneer je rekening houdt met de verschillende pilaren van de orthomoleculaire voedingsleer, zorg je optimaal voor je moleculen, en dus je lichaam.

In een consult leg ik graag alle onderdelen stuk voor stuk aan je uit, zodat je precies weet hoe je dat aanpakt! Ik geef graag een positief duwtje in de rug om die gezonde keuze te kunnen maken! Doel is het stimuleren van mensen, van jong tot oud, om zelf actief aandacht te besteden aan de eigen gezondheid.

Consultatie en coaching traject orthomoleculair voeding

Omdat voeding mij zo interesseerde, heb ik de opleiding voor orthomoleculaire voeding specialist gedaan. Daar leerde ik dat 70% van alle gezondheidsklachten voeding gerelateerd is. Daarom wil ik met voedingsadviezen en eventueel (al dan niet tijdelijk) met voedingssupplementen mensen met gezondheidsklachten helpen om hun klachten te verminderen of te verhelpen.

Doel consultatie : Verbeteren totale welbevinden

 

Intake                                       

De behandeling begint met een intake. Aan de hand van een anamnese worden de klachten in beeld gebracht. Daarbij wordt gekeken naar de oorzaken van de klachten, waarbij naast voeding ook mentale, emotionele, sociale en genetische aspecten een rol spelen.

Behandelplan        

Naar aanleiding van de intake wordt een behandelplan opgesteld. In de regel is dit een plan voor drie maanden. Gedurende deze periode wordt gekeken wat verstandig is om blijvend te veranderen aan het voedingspatroon.

Nazorg                          

Voor de meeste cliënten is de behandeling na ongeveer drie maanden afgelopen. Ze weten dan waar ze aan toe zijn en hoe ze met hun klachten en problemen om moeten gaan. Echter, wanneer de klachten complex of hardnekkig zijn, of wanneer de cliënt er prijs op stelt dat ik de vinger aan de pols hou, dan kan de periode van drie maanden worden verlengd.

Eerlijke voeding zorgt er voor dat ons lichaam gezond blijft. Wanneer wij deze voeding goed bereiden (en de voeding dus niet kapot maken), kunnen wij er optimaal van genieten. Juiste voeding zorgt dan ook niet alleen voor een gezond lichaam, maar zorgt tevens voor genieten en het brengt ons samen.

Nieuwsgierig geworden?